Tadeusz Gołębiewski

Tadeusz Gołębiewski

Ur. 01.01.1943 Zm. 21.06.2022

Wspomnienie

Biznesmen był twórcą fabryki cukierniczej Tago oraz sieci Hoteli Gołębiewski. Tadeusz Gołębiewski był z wykształcenia cukiernikiem i ekonomistą: ukończył najpierw technikum cukiernicze, później - Szkołę Główną Planowania i Statystyki (w 1991 roku uczelnia przekształciła się w Szkołę Główną Handlową). Miał niespełna 23 lata, kiedy zaczął produkować słodycze – założył firmę Tago i początkowo w domu piekł ciastka. Podobno do wyrabiania masy do wafli wykorzystywał wtedy pralkę Franię. Sześć lat później – już w założonym przed siebie zakładzie, Przedsiębiorstwie Przemysłu Cukierniczego Tago – na sprowadzanych z zagranicy maszynach stopniowo rozszerzał produkowany asortyment m.in. o bezy, rożki do lodów, andruty. Od 1989 roku, zarobione na słodyczach pieniądze zaczął inwestować w hotelarstwo – pierwszym obiektem, jaki postawił, był hotel w Mikołajkach. 10 lat później otworzył obiekt w Białymstoku (odkupiony wcześniej od Orbisu). Później otwierał hotele w Wiśle (2003), Karpaczu (2010). Ostatnim obiektem, nad którym pracował, był hotel w Pobierowie niedaleko Gryfic w województwie zachodnio-pomorskim. W czerwcu 2022 roku Hotel Gołębiewski Pobierowo był największym obiektem tego typu w Polsce.

Redakcja

Zdjęcie profilowe: Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl