Wprowadził do światowej medycyny określenie gruszka i jabłko obrazujące typ otyłości, współczynnik talia/biodra i efekt jo-jo. Endokrynolog, specjalista chorób wewnętrznych i rehabilitacji. Choć od 40 lat mieszkał w Szwecji, nie tracił kontaktu z Polską. Marcin Krotkiewski wyjechał pod koniec lat 60., miał już wtedy specjalizację z chorób wewnętrznych i pierwszy doktorat. Zaczął pracę w ośrodku naukowym Uniwersytetu w Göteborgu, gdzie stworzył ośrodek rehabilitacji metabolicznej zajmujący się leczeniem otyłości. W latach 70. obronił drugą pracę doktorską, w której udowodnił m.in. znaczenie rozmieszczenia tkanki tłuszczowej i zaproponował przyjęty na całym świecie podział na otyłość typu gruszka i typu jabłko oraz stosowanie pomiarów antropometrycznych (współczynnik talia/biodra). Jako pionier organizował pierwsze turnusy leczenia otyłości w warunkach sanatoryjnych w Polsce i Szwecji. Opublikował 274 artykuły naukowe, jest autorem rozdziałów w podręcznikach medycznych i książki o leczeniu otyłości „Jak schudnąć" (wydaną również w Polsce). Był ekspertem wielu międzynarodowych pism lekarskich i członkiem New York Academy of Science (1998). Był konsultantem skandynawskich firm farmaceutycznych przy tworzeniu leków pochodzenia naturalnego oraz żywności funkcjonalnej. Tworzył receptury preparatów wspomagających odchudzanie i prowadził produkujące je firmy w Polsce i Szwecji. Podczas stanu wojennego organizował transporty z pomocą, fundował stypendia dla polskich lekarzy, prowadził wymianę naukową i badawczą, przyjeżdżał do Polski na wykłady. Sponsorował ze Szwecji badania naukowe w Polsce za pośrednictwem fundacji Radwan. Współpracował z polskimi uczelniami medycznymi i zakładami badawczymi. Uczestniczył w pracach Kongresu Polonii Medycznej. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej.