Grzegorz Russak

Grzegorz Russak

Ur. 1949 Zm. 29.09.2018

Wspomnienie

Zapalony myśliwy, znawca kuchni staropolskiej, regionalnej i myśliwskiej, pisał książki kucharskie, prowadził program telewizyjny „Ostoja”. Z wykształcenia lekarz weterynarii i doktor nauk rolniczych, był przez wiele lat ekspertem Komisji ds. Żywności Związku Województw RP, przedstawicielem w kapitule znaku Jakość - Tradycja, współtwórcą Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wieloletnim dyrektorem Domu Polonii w Pułtusku, wiceprezesem Polskiego Zrzeszenia Hoteli. Jego popisowym daniem był rosół z żubra. Co roku na imprezie Dary Świętokrzyskich Lasów w centrum Kielc gotował na ulicy zupę grzybową na prawdziwkach, opowiadając przy tym o kulinarnych tradycjach. Ostatni raz przy wielkim garze pojawił się 18 września.

Redakcja

Zdjęcie profilowe: Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta