Piotr Adamczewski

Piotr Adamczewski

Ur. 19.05.1942 Zm. 12.03.2016

Wspomnienie

Wieloletni sekretarz redakcji tygodnika „Polityka”, szerszej publiczności znany był ze swojego zamiłowania do gotowania. Napisał kilkanaście książek kucharskich. Pracę jako dziennikarz zaczął w 1964 r. w „Sztandarze Młodych”. Był reporterem, zastępcą kierownika działu, a potem sekretarzem redakcji nocnej. Pisał też do tygodnika „Kultura”, a w 1981 r. został sekretarzem redakcji „Polityki”. Odszedł z niej na dwa lata po ogłoszeniu stanu wojennego, po czym wrócił na to samo stanowisko. Najbardziej jednak Adamczewski był znany ze swojej pasji do gotowania. Gotował od 40 lat, zwiedził wszystkie kontynenty, z wyjątkiem Australii. W każdej podróży zaglądał do miejscowych kuchni, bo uważał, że tylko tak można naprawdę poznać kraj. Ukończył szkołę sommelierów w Bordeaux. Napisał kilkanaście książek kulinarnych, m.in. „Wielki świat od kuchni”, „Smakosz wędrowny”, „Męskie gotowanie”, „Krwawa historia smaków”, „Rok na talerzu” oraz „Wielka księga drinków i koktajli”. Był współautorem dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic „Za stołem”. Piotr Adamczewski w Radiu TOK FM m miał swoją audycję "Na apetyt...Adamczewski", w której opowiadał o polskich i zagranicznych zwyczajach kulinarnych, o historii znanych potraw i rozwiewał wątpliwości dotyczące ich pochodzenia. Adamczewski prowadził też blog „Gotuj się!”. Nowe wpisy publikował niemal codziennie. Ostatni wpis, o francuskim białym serze Le Roule, ukazał się 29 lutego. Został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Redakcja

Zdjęcie profilowe: Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta